Maramureșul – clip introductiv
Copyright © itmediastudio.ro
Proiectul Maramureșul Turistic
Sighetu Marmaţiei
Orașul Sighetu Marmației apare consemnat pentru prima oară în documente în anul 1326, însă în zonă s-au găsit vestigii arheologice ale altor așezari umane mult anterioare atestării. Până în anul 1948, Sighetu Marmației a reprezentat reședința Maramureșului istoric. Numele orașului a cunoscut câteva modificări în timp, dintre care amintim: Zygeth, Sihet, Sziget, Maramorosszighet, Sighet, Marmația, Sighetu-Marmației.
Atracţii turistice
1. Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenţei
Cea mai mare victorie a comunismului – o victorie relevată dramatic abia după 1989 – a fost crearea omului fără memorie, a omului nou cu creierul spălat, care nu trebuie să-şi amintească nici ce a fost, nici ce a avut, nici ce a făcut înainte de comunism.Realizarea Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei este o formă de contracarare a acestei victorii, un mijloc de resuscitare a memoriei colective.
Format din Muzeul de la Sighet şi din Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului, cu sediul în Bucureşti, precum şi organizator al Şcolii de Vară, Memorialul este o instituţie a Memoriei, unică în felul ei prin faptul că este în acelaşi timp institut de cercetare, de muzeografie şi de învăţământ.
La întrebarea “Poate fi reînvăţată memoria?”, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din România este un convingător răspuns afirmativ.
( www.memorialsighet.ro )
Copyright © itmediastudio.ro
Proiectul Maramureșul Turistic
2. Muzeul Satului Maramureșean
Muzeul Satului Maramureșean este un obiectiv turistic situat în orașul Sighetu Marmației, județul Maramureș și grupează, în principal, o colecție de case specifice zonei Maramureșului. Muzeul a fost inaugurat la 30 mai 1981, după o muncă asiduă de colecționare a exponatelor, începută în 1972 și care continuă și în prezent, prin achiziționarea de noi obiective, în ciuda subfinanțării muzeului.Muzeul cuprinde peste 30 de gospodării, unele mobilate complet cu piesele originale. Casele și gospodăriile conservate, sunt grupate pe principalele subzone ale Maramureșului istoric. Pe lângă gospodăriile românești au mai fost reconstruite o locuință ucraineană, una maghiară și doua case evreiești (în interiorul uneia fiind amenajată o sinagogă sătească).
Toate ulițele și potecile din satul recreat în cadrul muzeului converg către biserică. Biserica de lemn este cea mai veche construcție din muzeu (sec. al XVI-lea), ridicată din materiale refolosite de la o biserică mai veche (unele bârne fiind datate între anii 1572 și 1614) și a fost adusă din satul Oncești de pe valea Izei.
Săpânţa
Localitatea Săpânţa este situată în județul Maramureş, la poalele Munților Gutâi, la confluența râului Săpânţa cu Tisa și la 18 km de Sighetu Marmaţiei. În prezent are aproximativ 3300 locuitori. Localitatea Săpânţa este atestata documentar din 1373. Pe teritoriul său există izvoare minerale bicarbonatate, sodice, calcice, clorurate cu o concentrație ridicată de ioni bicarbonici. Localnicii utilizează aceste ape în tratarea gastritelor, a bolilor gastro-duodenale și a colecistitelor.
Localnicii din Săpânţa sunt cunoscuți în zonă pentru obiectele artizanale ce sunt produse aici, pentru costumele populare și cergile realizate.
Atracţii turistice
1. Cimitirul Vesel de la Săpânţa
Adevărat muzeu în aer liber, Cimitirul Vesel din Săpânța se află în centrul Comunei, la biserica parohială și cuprinde peste 800 de monumente de artă populară, cu o înfățișare și semnificații cu totul aparte. Este opera de-o viață a renumitului sculptor, pictor și poet popular, Ioan Stan Pătraș, datând din 1935.Ineditele monumente din acest cimitir sunt crucile sculptate în lemn de stejar, pictate și cu epitafuri în versuri populare. Ele constituie adevărate cronici vii ale unei comunități văzute prin prisma succesiunii generațiilor. Toate crucile sunt vopsite în nuanțe de albastru, așa-numitul „albastru de Săpânța”, cu ornamentații realizate într-o paletă cromatică de culori aprinse: roșu, verde, galben. Personajele sunt în mișcare, active, adesea zâmbitoare. Majoritatea epitafurilor au o notă de umor, fapt ce a atras și denumirea de Cimitirul Vesel.
Cimitirul bisericii din Săpânța rămâne un loc de pelerinaj unic în lume. Este un loc în care oamenii vin să se reculeagă și să-și plângă morții, însă, mai presus de toate, este locul în care găsim exprimate, pe cât de simplu, pe atât de profund, sensurile și frumusețea vieții.
2. Mănăstirea Săpânţa-Peri
Mănăstirea Săpânța Peri a fost înființată în anul 1997, în hotarul satului Săpânța, din dorința de a reînnoda tradiția istorică a vechii Mănăstiri Sfântul Arhanghel Mihail, din Peri, Maramureș, astăzi pe teritoriul Ucrainei.Biserica în stil maramureșean a mănăstirii a fost placată, inițial, cu 8,5 kilograme de aur, iar crucea, înaltă de șapte metri, la rândul ei, învelită cu 4 kilograme de aur. Construcția se află pe malul Tisei și fost realizată între anii 1998 și 2003. Turla mănăstirii este vizibilă de la o distanță de cinci kilometri peste Tisa și poate fi admirată de românii din Transcarpatia, regiune a Maramureșului istoric rămasă în Ucraina. În prezent, mănăstirea găzduiește 6 măicuțe.Biserica de lemn a Mănăstirii Săpânța-Peri are înălţimea totală de 78 metri, fiind cea mai înaltă biserică de lemn din lume.